Inbakeren met SwaddleMeyco
Het veilige gevoel voor je baby
De 5S-methode van Dr. Harvey Karp om je baby te kalmeren
Dr. Harvey Karp is een Amerikaans kinderarts die zich heeft gespecialiseerd in het kalmeren en slapen van baby's. Er zijn online veel filmpjes te vinden van zijn 5S-methode. De technieken van de Karp-methode zijn ontwikkeld om ouders te helpen.
Deze methode helpt je in vijf magische stappen om de van nature aanwezige kalmeringsreflex bij je baby te activeren. Één van deze stappen is het inbakeren van je kindje.
Inbakeren geeft je baby een veilig, beschermd en rustig gevoel.
De eerste S: Swaddle - Inbakeren
Swaddle betekent inbakeren. Met inbakeren maak je de fijne, warme omgeving uit de baarmoeder na, wat een kalmerend effect heeft op je baby. Het vermindert onrust, en verbetert slaap.
Baby's die zijn ingebakerd reageren goed op de volgende vier S'en doordat ze niet met hun armpjes kunnen zwaaien.
Goed inbakeren betekent de armpjes nauwsluitend aan de zij omwikkelen, waarbij de heupen losjes blijven en met de beentjes opgetrokken.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de baby het niet te warm krijgt, of dat zijn hoofd bedekt wordt, of dat je baby zich los kan worstelen.
Tip: het is niet de bedoeling om je baby de hele dag ingebakerd te laten zijn. Baker je kindje alleen in als het onrustig is of tijdens het slapen.
Belangrijk: check altijd bij een zorgprofessional, zoals bijvoorbeeld je verloskundige of de onrust van je kindje geen medische oorzaak heeft voordat je begint met inbakeren.
Meest gestelde vragen over inbakeren:
Waarom baker je je kindje in?
Je creëert voor je baby weer het veilige gevoeld dat de baarmoeder ook gaf. Door de weinige bewegingsruimte en druk op het lichaampje komt het weer terug bij het gevoel dat je kindje ook in de baarmoeder heeft ervaren. Dat geeft een veilig gevoel en daardoor kan je kindje zich makkelijker ontspannen. Als je kindje onrustig is of veel huilt is het inbakeren een hulpmiddel om je baby sneller weer ontspannen en rustig te krijgen. Daarnaast zijn baby's er zich niet bewust van dat ze armen hebben. Ze maaien zichzelf daardoor vaak wakker, dit heet moro-reflex. Ze ervaren wel dat er iets gebeurt, maar weten niet waar het van komt. Door het inbakeren kunnen ze de armpjes niet bewegen wat ook rust geeft.
Verder is het zo dat inbakeren ook het kindje leert in slaap te vallen, in de buik vielen ze vanzelf in slaap door het wiegen dat ontstaat als de moeder beweegt. Als ze dan geboren zijn, moeten ze dat ineens zelf doen en dus aanleren. Inbakeren helpt daarbij.
Wanneer baker je je kindje in?
Als je te maken hebt met een huilbaby of een onrustig kindje. Belangrijk is te weten of de onrust of het huilen geen medische oorzaak heeft. Raadpleeg dus altijd een verloskundige, kraamhulp of arts voor je begint met inbakeren.
Baby's waarvan duidelijk is dat ze vooral last hebben van het moro-reflex kunnen ook worden ingebakerd. Ook baby's die het moeilijk aanleren om zelf in slaap te vallen kunnen baat hebben bij inbakeren. Het komt er op neer dat het grootse gedeelte van de kinderen baat heeft bij inbakeren, daarom is het fijn voor je baby in direct na de geboorte te starten met inbakeren.
Helpt inbakeren ook bij darmkrampjes of reflux?
Ja het helpt het kindje te ontspannen, maar het neemt het ongemak van de krampjes of reflux niet weg. Maar als een kindje beter kan ontspannen kan het vaak beter de pijn of hinder van de krampjes of reflux verdragen.
Wanneer stop je met inbakeren?
De meeste kinderen hebben het meeste baat bij inbakeren tot ongeveer een maand of 3 á 4. Daarna lukt het de meeste baby's om zelf in slaap te vallen. Er zijn echter ook baby's die langer baat hebben bij inbakeren. Het is wel belangrijk om te beginnen met het ontwennen van inbakeren. Vanaf het moment dat je kindje kan omrollen, meestal zo rond 6de/7de maanden, is het namelijk gevaarlijk en moet je onmiddellijk stoppen. Daarom is het belangrijk tijdig te beginnen met afbouwen.
Stap 1: Leg je baby zo neer in de SwaddleMeyco, dat de schouders op gelijke hoogte zijn met de bovenkant van de SwaddleMeyco. De beentjes worden in de voetenzak geplaatst. Open de klittebandsluiting aan de bovenkant van de voetenzak.
Stap 2: Vouw de linker omslag aangesloten om het lijf en de armen van de baby. Aan de onderkant van de linker omslag bevindt zich het bijbehorende klitteband, welke past op het klitteband ter hoogte van je baby's buik. Bevestig de beide delen op elkaar.
Stap 3: Vouw de rechter flap over de linker flap en bevestig de twee open klittebandsluitingen op het klitteband van de linker flap.
Let op: De flappen moeten strak worden vastgezet, maar de baby mag hierbij niet worden ingesnoerd. De armpjes van de baby kunnen bij het inbakeren het beste gestrekt langs de zijkant van het lichaam liggen opdat de SwaddleMeyco zo strak mogelijk gesloten kan worden. Een te los zittende SwaddleMeyco zorgt niet voor het gewenste resultaat. Leg de baby tijdens het inbakeren altijd op de rug.Veiligheidstips: zie waarschuwingslabel in het product.