TOG-WAARDE


Wat is TOG waarde?

De TOG waarde staat voor Thermal Overall Grade en is een cijfer dat de warmte weerstand en isolatie van babytextiel en beddengoed weerspiegelt. Met de TOG waarde kan je eenvoudiger inschatten wat je het beste kunt gebruiken in het babybedje, bijvoorbeeld een extra lakentje, het dekentje weghalen, wel of geen pyjama in de slaapzak.


Welke TOG waarde is geschikt?

De TOG waarde wordt gemeten bij kamertemperatuur en moet tussen de 0 en 4 liggen. Ligt de TOG waarde hoger dan 4 dan is er gevaar op warmtestuwing en dat verhoogt het risico op wiegendood. Met behulp van onderstaande tabel kan je de TOG waarde bij benadering bepalen.

Kamertemperatuur     Max. TOG           Kleding/bedtextiel

tot 16 °C                       3,5                       luier + romper + dikke pyjama + winterslaapzak/deken
16-18 °C                       2,5                       luier + romper + pyjama + winterslaapzak/deken
18-20 °C                      2.0                        luier + romper + pyjama + zomerslaapzak/deken
20-22 °C                      1.5                        luier + romper + zomerslaapzak/deken
22-24 °C                      1.0                        luier + romper
+ 24 °C                         0.5                       alleen luier

Je ziet in het bovenstaande schema al dat het niet alleen de TOG waarde van bijvoorbeeld een deken er toe doet. Het is ook belangrijk om te weten wat de TOG waarde van bijv. een luier is of van een romper, maar ook een pyjama. Dit zou je bij benadering kunnen inschatten, want in deze artikelen staat over het algemeen geen TOG waarde aangegeven. Hierboven zie je dat alleen een luier een TOG waarde heeft van 0,5, maar dit bevindt zich alleen om de billen. Daarom geeft het schema aan dat het wellicht handig is dat boven een kamertemperatuur van 24 °C het verstandig is een kindje alleen met een luier in bed te leggen. Maar dit is natuurlijk zeer afhankelijk van je kindje, het ene kind heeft het namelijk sneller warm dan het andere. En zelf vind je het wellicht ook niet prettig om zonder iets over je heen te slapen, wellicht is dat voor jouw kleintje ook het geval. Hiermee willen we aangeven dat de TOG waarde een indicatie kan zijn, maar zeker niet leidend is. Blijf als ouder daarom ook altijd je gevoel en verstand volgen.


Betekent dit dat ik elk materiaal dekentje kan gebruiken, als het maar aan de juiste TOG waarde voldoet?

Nee. Belangrijk is nog steeds dat je kiest voor natuurlijke materialen zoals wol of katoen. Dit zorgt er namelijk voor dat je kindje naast veilig, ook comfortabel slaapt. Als je zelf een nacht onder een fleece-deken hebt geslapen is dat niet prettig, het ademt namelijk niet, waardoor je veel gaat zweten. Zelf zal je dit als onprettig ervaren, dus dat is het voor je kindje ook zeker niet. Materialen als wol en katoen ademen en zorgen ervoor dat je kindje niet gaat zweten. Materialen als teddy, velvet, fleece of microfiber zijn niet-natuurlijke materialen die zorgen dat je kindje minder comfortabel slaapt.