3x zo was het om mijn mini voor de eerste keer te badderen

08-01-2024

De één vindt het heerlijk en de ander vindt het super spannend: je kleintje voor de eerste keer in bad doen. Na alle instructies van de kraamhulp ga je er maar voor en hoop je maar dat alles goed gaat en dat je kleintje vooral niet gaat huilen. Wij hebben 3 mama's voor je gevraagd om hun ervaringen te delen. Zijn deze verhalen herkenbaar voor je?

Marlien (35) mama van Charlie (2) en Jens (1)
"De eerste dagen dat je er was heb ik alleen maar aan je gesnuffeld; je haartjes, je nekje, je buikje, je mondje, alles rook naar jou. Ik vond het daarom ook spannend om je de eerste keer in bad te doen, zou je daarna nog net zo lekker ruiken? Ik wilde geen zeep luchtje, ik wilde jouw luchtje.. dat eerste magische badmoment, jij vond t heerlijk, geen zeep, alleen een washandje, je dobberde in het warme water, gaapte erop los en was echt ontspannen. Afdrogen met een grote hydrofiele doek, een schoon setje kleren, jouw luchtje, het was er gewoon nog!"

Liset (39), mama van Jill (7) en Ruby (2)
"Ruby heeft een maand op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit red.) gelegen in Groningen als ik haar na een maand eindelijk in bad mag doen! Op dat moment heeft ze nog een 'lange lijn' (diep infuus), gewoon infuus, een sonde en ligt ze aan de hartmonitor. Alleen de monitor mag even afgekoppeld worden maar met de rest van de bedrading gaat ze in bad. Ze is op dat moment nog zo fragiel en kwetsbaar. Ze weegt nog geen 2 kilo en heeft een groot litteken op haar buik. Ondanks alles, geniet ze van haar eerste badje. Op haar lijfje doe ik een hydrofiele doek, het schijnt geborgenheid te geven. Na een kleine 10 minuten droog ik haar af en doe haar voorverwarmde rompertje aan, ik ben zelf inmiddels bedreven in het aansluiten van de hart monitor. Daarna spuit ik wat voeding door de sonde en valt ze lekker in slaap."

Anna (31), mama van Otis (2) en Seff (3 maanden)
"Er kwam zoveel op mij af toen Otis werd geboren. Hij was zo eigen en rook heerlijk. Van mij hoefde er nog lang geen badje te komen. Maar natuurlijk is het fijn om dit even te hebben geoefend met de kraamverzorgster. Ik weet nog dat ik het super spannend vond om hem om te kleden met die kleine teentjes en vingertjes, laat staan om hem in zijn badje te doen. Maar toen ik hem zag genieten van het warme water, kon ik ook ontspannen. Daarna kwam de stress toen ik hem weer ging aankleden en hij iets minder tevreden was, haha."