Kraamverzorgster

16-02-2021

Je baby aan de borst leggen

Het kan nog best moeilijk zijn om je baby aan te leggen zonder een kraamverzorgster in de buurt. Maar je hebt vast al wat tips gekregen. Probeer rustig te blijven als het niet meteen lukt en kijk hoe je je baby een handje kunt helpen. Misschien kan je partner je helpen, of je moeder, (schoon)zus, een vriendin. Er zijn veel, héél véél moeders die zich in het begin net zo hulpeloos voelden als jij. Als je baby gefrustreerd raakt omdat het even niet lukt, kun je hem het best eerst troosten voordat je het nog eens probeert. Als je baby overstuur is, wordt het nog moeilijker om hem aan de borst krijgen. 

Ikzelf heb heel veel gehad aan de kraamverzorgster aan huis. Via CM kreeg ik een tegemoetkoming van €5 per uur om mijzelf en mijn baby te laten verzorgen. Zij hielp mij om mijn borstvoeding te ondersteunen en mijzelf te verzorgen ( knipje/scheurtje en baarmoeder controle). De knip of het scheurtje kan lastig aanvoelen, maar is na een paar dagen meestal wel bijna genezen. Het scheurtje was bij mij sneller genezen dan de knip, maar daar hoor je veel verschillende meningen over. De baarmoeder controle doen ze om te voelen of je baarmoeder wel goed inkrimpt en zeker niet hard wordt. Allemaal toch zaken waar je je niet meer nodeloos zorgen om moet maken wanneer je lekker thuis van je roze wolk wil genieten. Want mijn kraamverzorgster haar advies was steeds: " Een baby voelt de mama aan! Dus een rustige gelukkige mama = een rustige gelukkige baby!" .

Wat een kraamverzorgster ook doet is het verzorgen van de navelstreng van je baby. Wat ikzelf altijd heel eng vond en dus telkens uit handen heb gegeven. Zo'n navelstreng droogt uit en laat vanzelf los. Maar wanneer die niet goed verzorgt wordt, kan deze ontsteken. Wat nare gevolgen kan hebben, maar zeer zelden voorkomt hoor.

De borstvoeding, uiteraard beter dan flesvoeding, is iets heel natuurlijk en moet zo ook worden bekeken. Staar je niet blind op schema's, verscheidene uurroosters, maar creëer je eigen ritme! De eerste keren bij Lucas en Lore kreeg ik schema's, tabellen en een hele hoop regeltjes waar ik aan moest wennen. Omdat ik dacht dat dit zou helpen hield ik me er dan ook aan. Dat werkte echt niet voor mij! Het voelde meer als een zware opdracht. Bij Elias was het geheel anders, mijn kraamverzorgster raadde mij aan om mijn eigen ritme te zoeken. En wauw dat hielp! Ik vond een ritme waarbij ikzelf rust had en Elias genoeg eten kreeg. Door af te kolven kon ik eens een voeding doorgeven aan mijn partner en zelf een dutje doen of met Lucas en Lore spelen.