De eerste nacht alleen met je baby

16-02-2021

De eerste nacht alleen

Overdag kun je alles vragen aan de kraamverzorgster, maar 's nachts sta je er alleen voor. Schrijf je vragen op, dan kun je ze de volgende ochtend meteen stellen. Leg desnoods pen en papier op je nachtkastje of zet de vragen in je gsm. Geloof me, onthouden tot de volgende dag doe je toch niet :) 

Het kan zijn dat je zo moe bent door de bevalling en alle emoties dat je de eerste nacht als een blok in slaap valt. Toch is het ook niet gek als je dan de slaap juist niet kunt vatten. Lichamelijk ben je misschien wel moe, maar er is zo veel gebeurd dat je klaarwakker bent. Na alle emotie en de nood om continu over je baby te waken uit schrik dat er iets mis zou gaan. Die slaap haal je wel weer in tijdens een middagdutje of een powernap tussen de voedingen door. Doe die powernaps want je gaat ze echt nodig hebben. Je kan maar goed voor je baby zorgen als ook jij je goed voelt. 

Ademhaling van je baby

Veel kersverse ouders vinden de eerste nacht alleen met hun baby spannend of zelfs een beetje eng. De ademhaling van je baby alleen al kan voor een hoop stress zorgen: soms hoor je bijna niets, waardoor telkens mijn alarmbel ging en ik met mijn oor bij het mondje ging horen/voelen of hij/zij wel ademde. Dan hoor je ineens een diepe zucht of luid geknor, waardoor je weer wakker schiet als je toch even was ingedommeld. Dat is heel normaal. De besturing van de ademhaling is nog niet volgroeid. Die rustige, regelmatige ademhaling komt pas na een maand of vier. 

Na verloop van tijd gaat je kindje waarschijnlijk in zijn eigen kamer liggen en hoop je op meer nachtrust. Maar geloof me dat je elke kik en snik zal horen.  Wat ook telkens een geruststelling was voor mij. Wanneer het een tijdje compleet stil was, stond ik na 3 seconden al ongerust naast zijn/haar bedje. Een camera hielp me wel om die ongerustheid af te zwakken. I.p.v. elke keer uit je bed te moeten, wat zeker in de winter niet evident is met de kou omdat je dan weer minder snel in slaap valt, kan je gewoon even rustig op je gsm of tablet kijken hoe zalig hij/zij slaapt. Door in te zoomen kan je ook zien hoe zijn/haar lijfje zich vult met lucht en kan je met een gerust gevoel in je warme bed blijven.