Heeft mijn baby niet te warm/koud?

02-03-2021

Eén van de vele vragen die ik mezelf vaak heb gesteld. Heeft hij niet te warm, of te koud? Zelf kunnen ze het nog niet vertellen dus het was gissen tot ik een makkelijke truc kreeg van een verpleegster. 

Als je twijfelt of je kindje het te koud of te warm heeft, voel dan simpelweg met je wijsvinger in zijn nekje. Daar kan je voelen wat zijn temperatuur is. Die moet ongeveer even warm zijn als jouw temperatuur. Allemaal goed en wel overdag. Maar 's nachts?

Wat moet ik hem aangeven zodat hij niet te koud of te warm heeft tijdens het slapen? Ook hier zijn trucjes voor! Dankzij een TOG-waarde die als leidraad dient. Je kan in een schema terugvinden wat je je kindje het best aan kan geven bij welke kamertemperatuur. Zo hoef je niet telkens te wikken en te wegen wat je hem aan zult doen. Het is geen exacte wetenschap maar het hielp mij enorm. 

In elke slaapzak die wij verkopen staat een TOG-waarde. Deze kan je vinden onderaan op het waslabel. Een TOG-waarde geeft aan hoe warm de slaapzak is. Een winterslaapzak heeft een hogere TOG-waarde dan een zomerslaapzak. 

Veel succes, hopelijk helpt dit schema jullie ook zo goed! 


Kamertemperatuur              Max. TOG                         Kleding/bedtextiel  

tot 16 °C                                 3.5 TOG                   luier + romper + dikke pyjama + winterslaapzak/deken
16-18 °C                                 2.5 TOG                   luier + romper + pyjama + winterslaapzak/deken
18-20 °C                                2.0 TOG                    luier + romper + pyjama + zomerslaapzak/deken
20-22 °C                                1.5 TOG                    luier + romper + zomerslaapzak/deken
22-24 °C                                1.0 TOG                    luier + romper
+ 24 °C                                   0.5 TOG                   alleen luier